Când mai puțin e mai mult. Iluminarea de studio cu un singur bliț

10.04.2018| Așa cum spune titlul articolului, câteodată, less is more, adică mai puțin e mai mult. E un concept care poate fi aplicat cu succes și asupra fotografiei.
Sunt un fotograf căruia îi place foarte mult să experimenteze cu lumina de studio și, des, dacă ai avut ocazia să treci pe la mine la studio și să mă vezi în cadrul unui shooting știi că îmi place să lucrez cu trei surse de lumină. Și cel mai des ajung să folosesc și 5 surse de lumină și geluri colorate pentru efecte speciale.
Dar nu e necesar să fie mereu așa. Se întâmplă ca prea multe lumini să ne distragă de la elementul principal – modelul care îți stă în fața ta și starea acestuia.
Și ca să nu scriu doar „teorie”, după cum v-am obișnuit, o să analizăm fotografia de mai jos. Bine, nu că am avea foarte multe de analizat pentru că sursa de lumină este una evidentă.

Photo & Retouch: Dragos Condrea | MUA: Calin Alexandra | Model: Bianca Anastasiu

Am folosit un singur beauty dish de 70cm la circa 3/4 din puterea lui. Dar, cum am ajuns să folosesc doar un beauty dish și de ce am ales să fac asta, e partea care m-a motivat să scriu acest articol.
De fapt am început shootingul cu 2 blițuri. Primul, beauty dishul de care am mențioat iar pe cel de-al doilea bliț aveam un strip box cu griduri pentru a separa subiectul de fundal, modelul purtând un sacou negru pe un fundal negru.
La un moment dat blițul din spate nu a funcționat pentru câteva cadre consecutive, am tras prea repede cadrele și nu a avut suficient timp să se reîncarce blițul de pe spate. În momentul în care m-am uitat la fotografiile obținute am realizat că blițul din spate era în plus. Nu că era greșit folosit sau că nu avea loc să fie, dar, starea pe care o transmitea modelul și modul în care se „contopește” cu fundalul din cauza sacoului și a fundalului negru transmit o cu totul altă stare decât fotografiile în care există lumina de separare.
Folosirea unui singur bliț în studio are avantajele sale. În primul rând e mult mai simplu pentru începători să lucreze cu un singur bliț și să înțeleagă modul în care cade lumina pe subiect. Dar și cei care au experiență în fotografia de studio, câteodată, e suficient să revii la unele lucruri basic pentru a obține rezultatul dorit!
Și dacă tot vorbim de un rezultat dorit, dacă ești un fotograf care e în căutare de cunoștințe noi și care dorește să cunoască mai multe despre fotografia de studio, mai ales pe partea de beauty și fashion, atunci te invit la Workshopul meu din data de 12-13 mai. Mai multe detalii, pe pagina evenimentului. Sper să te cunosc personal!

Detalii tehnice fotografie:
Canon 5D Mark II
Canon 24-70mm f/2.8L @ 60mm f/9
Shutter speed: 1/125 ISO 100

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*