Close up în fotografia beauty. Ce obiectiv folosim. Schema de lumină „clamshell”. Momente cheie în fotografia beauty close up.

12.02.2018 | Acesta articol este o continuarea a articolului precendent, „Lumina în Beauty Photography”.
Ca și în articolul precedent o să analizăm lumina și modul de iluminare a unei fotografii beauty, doar că de această dată va fi o fotografie close up și voi explica detaliile tehnice care fac diferența între o fotografie beauty clasică și una de close up.

Photo & Retouch: Dragos Condrea | Make up: Natalia Clima | Model: Diana Mihaila

După cum vedeți în poza de mai sus beauty close up presupune o fotografie clasică beauty doar că este într-un cadru foarte restrâns.

Obiectivul meu preferat pentru fotografia beauty, în general, nu doar pentru close up, este Canon 100mm macro f2.8. Și nu, obiectivul în cauză nu este din seria „L” de la Canon. Seria L conține obiective Pro de la Canon, iar litera „L”, dacă nu ați știut, vine de la „Luxury” 🙂 Da, există obiectivul Canon 100mm macro f2.8 L, dar diferența de preț este una extrem de mare plus că diferența de imagine este una nu atât de mare. Dacă trageți în studio cu lumină controlată și nu aveți nevoie de un obiectiv pentru portrete beauty care să focalizeze ultra rapid (de fapt acest obiectiv de la Canon este cel care focalizează cel mai greu dintre toată seria de obiective pe care o dețin) atunci recomand să achiziționați exact acest obiectiv. Este extrem de shapr, cam la fel de sharp ca și 50mm f1.4 de la Canon, plus că este macro, deci, permite realizarea de fotografii extrem de aproape de subiect. Puteți încerca să faceți astfel de fotografii cu orice obiectiv macro de peste 100mm, până în distanța focală de 100mm nu o să puteți face fotografii extrem de close up. O să fiți în stare să faceți un close up similar cu cel prezentat de mine și cu un 70-200, doar că la testele pe care l-am supus pe 70-200 vs 100mm macro obiectivul Canon 100mm macro a fost cu mult mai sharp la această distanță focală decât 70-200 @ 100mm. Cu toată acestea fotografii extrem de close up ca în seria de mai jos nu o să puteți realiza cu 70-200. Apropo, puteți achiziționa acest obiectiv de la F64.


Acum, că am stabilit tipul de obiectiv de care avem nevoie un alt aspect important în realizarea unei astfel de fotografii este diafragma. Cei care au făcut sau au încercat să facă fotografie macro știu foarte bine că și la f11 focusul din fotografie o să se piardă extrem de repede. Chiar dacă subiectul e poziționat fix în fața ta și tu focalizezi pe ochi, la f11 s-ar putea să te pomenești că nasul modelului nu mai e în focus, iar în fotografia beauty, mai ales în cazul pozelor close up, e bine să avem tot în focus. Deci, o diafragmă peste f16 este ceea ce recomand.

Lumina este un alt punct cheie în general în toată fotografia beauty, nu doar în cazurile în care facem close up. Pentru că folosim o diafragmă peste f16 avem nevoie de multă lumină. Eu trag în studio cu blițuri de 600W și când fac asemenea fotografii, deobicei, unul este la maxim și cel de-al doilea undeva la 2/4 din putere. Și deseori trag peste iso 100 în asemenea cazuri.

Modul de iluminare a unei astfel de poze, cel puțin pentru fotografia pe care o analizăm astăzi, este unul clasic. În vedeți în scema de mai jos. O astfel de schemă se numește „clamshell lighting”. Clamshell, pentru cei care nu cunosc engleza, se traduce ca „scoică”. Ori modul în care poziționăm luminile aduce aminte de o scoică, iar noi fotografiem prin deschiderea care se formează între cele două surse de lumină. Acest tip de iluminare este unul care se folosește extrem de des, nu doar în fotografia beauty ci și în fotografia de portret.

Pentru această fotografie am folosit un silver beauty dish de 70 cm cu grid și un softbox în partea de jos. Atât. Cum am mai menționat, lumina de pe beauty dish a fost la putere maximă iar lumina din soft box la circa 2/4 din putere. De ce folosesc un soft box în partea de jos și nu o blendă, puteți afla citind articolul precedent.

Detalii tehnice
Canon 5D Mark II
Obiectiv Canon 100mm macro f2.8
Diafragma F18
Timp de expunere – 1/125
ISO – 100

Superbul make up din această poză a fost realizat de Natalia Clima. Pe această cale îi mulțumesc pentru ajutor și abia aștept să o mai revăd și la alte shootinguri 🙂 Pe Natalia, care este trainer la Centrul de Instruire Beautytude, o puteți urmări aici.

Ca și în orice fotografie beauty partea de retușare este una extrem de importantă, iar mai jos aveți before/after. Retușarea a fost făcută tot de către mine.


Pagina mea de Facebook o puteți accesa aici iar instagramul aici.

Și acum, pentru cei care au avut răbdarea să citească acest articol până la capăt (a ieșit unul mult mai mare decât mă așteptam) anunț că în viitorul apropiat o să organizez un Workshop ABSOLUT GRATUIT despre fotografia de studio. Va fi un workshop pentru începători, se va ține la mine în stiudio, și voi explica rând pe rând importanța și utilitatea echipamentului de studio iar la final voi prezenta o schemă de lumină. Este un workshop basic, deci dacă aveți ceva experiență în studio, acest workshop nu este pentru voi. Cei care doresc să participe la acest workshop sunt rugați să-mi lase un mesaj pe pagina mea de Facebook cu numele complete și vârsta. Număr maxim de participanți – 15. Workshopul va fi organizat într-un week end până la finele lunii februarie sau la început de martie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*