Lumina în beauty photography

Încept astăzi o serie de articole pe blog despre fotografia beauty. Din moment ce am descoperit pasiunea pentru fotografie, m-am simțit foarte atras de fotografia de tip beauty, care, dacă e să generalizăm un pic, este fotografie comercială unde „produsul” este machiajul. Mai multe despre ce este fotografia beauty, cu ce se mănâncă și care e diferența dintre beauty și portret, într-un viitor articol!
Cel mai important factor în fotografia beauty este iluminarea și modul în care sunt aranjate luminile de studio pentru a obține un rezultat pe măsură. Da, fotografia beauty se face, în proporție de 95 la sută din cazuri, în studio.
Există diverse tehnici și scheme de iluminare. Astăzi o să „deconstruim” schema de iluminare din fotografia de mai jos.

Photo & Retouch: Dragos Condrea | Make up: Natasha Shpak | Model: Madalina Mihai | Agency: Rue des Modeles

Modul în care este realizată această fotografie e unul clasic pentru beauty photography. Am zis să încep anume cu această fotografie pentru că, deși au fost folosite 4 surse de lumină, totuși schema de iluminare rămâne a fi una des folosită de fotografii de beauty.
Deci, cum am menționat mai sus, au fost folosite 4 surse de lumină, modul lor de amplasare îl puteți vedea mai jos.


Acum, să explicăm un pic fiecare sursă de lumină, importanța ei și mai ales, de ce le-am amplasat în acest fel.
Am început prin iluminarea subiectului propriu-zis. Pentru asta am folosit ca și lumină principală un bliț de studio de 600w pe care am plasat un beauty dish de 70cm cu grid (Lumina 1 în schemă). ( Despre importanța beauty dishului în fotografie beauty sau cea fashion, în alt articol curând 😉 ) Lumina de pe beauty dish a fost la circa 3/4 din puterea blițului, fiind ajustată pe parcurs.
Cea de-a II-a lumină a fost lumina de fill (de umplere) (Lumina 2 în schemă). Am folosit un soft box de 50cm plasat sub beauty dish pentru a „umple” umbrele și a le face mai moi, luminia emisă de beauty dish fiind o lumină între lumină moale (soft light) și lumină dură (harsh light), dar totuși spre partea mai harsh pentru că am folosit și un grid pe el. Gridul a fost folosit pentru a controla mai bine lumina și pentru a obține highlights-uri pe frunte, atât de râvnite în fotografia beauty. Puterea blițului de la lumina de umplere a fost la jumătatea puterii luminii beauty dishului. Ca și alternativă puteam folosi în locului soft boxului o blendă, dar eu iubesc să pot controla fiecare aspect al luminii iar blenda nu prea îmi oferă acest lucru.
Pe spate am folosit 2 stip boxuri (Luminile 3 și 4 în schemă) cu griduri pentru a „separa” subiectul de fundal. Modelul fiind îmbrăcat în negru, în același timp folosind un fundal negru nu am dorit ca modelul să se „contopească” cu fundalul. Prin plasarea celor două strip boxuri pe lateral în spatele modelului am obținut lumini de separare.
Detalii tehnice:
Canon 5D MK II
Obiectiv Canon 24-70mm f2.8 @ 70mm
Diafragmă: f11
Timp de expunere: 1/125
ISO – 100

Aveți mai jos o poză de backstage de la acest shooting. Mulțumesc mult pentru make-upul extraordinar Natasha Shpac! Pe Natasha o puteți urmări aici, și pe pagina Centrului de Instruire Beautytude, unde Natasha este trainer.

 

Pagina mea de Facebook o puteți accesa aici iar instagramul aici.
Ne auzim la un nou articol 😉 Până atunci, keep on shooting and good light!
PS. O parte extrem de importantă a fotografiei beauty este procesul de retușare. Mie îmi place foarte mult să retușez fotografiile mele, deci cam 99 la sută din portofolio meu este retușat de către mine. Vă las mai jos o poză before/after.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*