Una dintre cele mai universale scheme de lumină: Iluminarea de studio cu 3 lumini

21.02.2018 | Astăzi o să vorbim despre una din cele mai universale și des folosite scheme de lumină: Iluminarea cu 3 lumini, în engleză termenul este de – 3 point lighting.


Față de schemele precedente de iluminare, schema „Clamshell” o găsiți aici, iar o schemă de lumină cu 4 puncte de iluminare paote fi accesată aici, schema de iluminare în 3 puncte este mai puțin o schemă de iluminare cât un concept.
Ideea de bază a iluminării cu 3 blițuri este următoarea: Folosim o lumină ca lumina de bază (main light). Lumina de bază este cea mai puternică sursă de iluminare care este prezentă în cadru. Cea de-a două sursă de lumină o folosim ca lumină de „umplere” (fill light). Lumina de umplere este sursa de lumina care va „umple” umbrele din cadru, ceea ce va face umbrele mai „moi”. Iar cea de-a treia sursă de iluminare va fi folosită pentru separarea subiectului de fundal (kikker light sau hair light). Ea va fi poziționată în spatele subiectului pentru a-l „rupe” de fundal și a oferi mai multă dinamică și dimensiune cadrului. Vedeți mai jos 3 fotografii cu fiecare lumină adăugată pe rând, pentru a putea înețele diferența și rolul fiecărei dintre ele.

Există mai multe variații a acestei scheme de iluminare, de la accesoriile de bliț pe care le folosim până la modul de amplasare a luminilor. Mai jos o să descriu cele mai populare și folosite 3 scheme de iluminare cu 3 lumini.

1. Schema „Clamshell” + o sursă de lumină.
Una din cele mai dese folosite scheme de iluminare în 3 puncte este folosirea schemei „Clamshell” (descriere detaliată a acestei scheme – aici) și adăugarea unei surse de lumină în spatele modelului pentru a-l separa de fundal.

 

2. „Clamshell” cu folosirea unei blende + o sursă de lumină.
Atunci când nu dispuneți de 3 surse de iluminare puteți folosi o blendă în locul luminii de umplere iar restul luminilor le așezați ca în schema de mai sus. Unicul minus e că nu veți putea controla atât de bine lumina de umplere a umbrelor, dar dacă poziționați blenda la o distanță de cca 5-10 cm sub limita cadrului pe care îl aveți veți obține rezultate foarte bune.

3. Două soft boxuri + strip box.
La fel, o schemă de lumină extrem de populară variațiile acesteia fiind mai multe. Putem poziționa cele două soft boxuri după metoda clamshell, dar putem să le poziționăm ca în schema de mai jos + strip box din spate pentru separarea modelului de funal. Acestă schemă de iluminare vă va da un rezultat destul de plat dacă o să folosiți soft boxurile la aceași putere de iluminare. Pentru a obține mai multă dinamică recomand ca unul dintre soft boxuri să fie la o putere mai mare decât celălalt. Dar, dacă urmăriți să obțineți un portret mai plat atunci folosiți aceeași putere a blițurilor.

 

Există foarte multe scheme și metode de aplicare a iluminării în 3 puncte. Începând de la modificatoarele de lumină pe care le folosești și terminând cu puterea blițului atunci când declanșezi, rezultatele vor fi diferite. Tot ce trebuie să ții minte e principiul: prima lumină o folosim ca lumină de bază (main light), a două – ca lumină de umplere (fill light) și cea de-a treia ca lumină de separare (kikker sau hair light).
Și apropo de modificatoarele de lumină, țin un workshop absolut GRATUIT despre modificatoarele de lumină. Va fi un workshop pentru începători, se va ține în studio în București și voi explica rând pe rând importanța și utilitatea echipamentului de studio iar la final voi prezenta o schemă de lumină. Este un workshop basic, deci dacă aveți ceva experiență în studio, acest workshop nu este pentru voi. Cei care doresc să participe la acest workshop sunt rugați să-mi lase un mesaj pe pagina mea de Facebook cu numele complete și vârsta. Număr maxim de participanți – 15. Dată exactă a organizării workshopului o anunț în curând.
Pagina mea de Facebook o puteți accesa aici iar instagramul aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*